11 de des. 2017

Un any més els Pastores de la Font d’en Fargues

Els Pastorets de Josep Maria Folch i Torres es van estrenar al Coliseu Pompeia del barri de Gràcia l’any 1916. Avui, gràcies al Grup de Teatre Casinet de la Font d’en Fargues, aquesta obra que va ser la renovadora de les versions anteriors dels Pastorets que es representen a Catalunya des del segle XVII, és una tradició nadalenca irrenunciable al barri.
 Aquesta tradició, com altres activitats catalanes, ens agermanen en un objectiu comú, que té a veure amb la història i les creences, però també, i especialment, amb la voluntat de fer qualsevol cosa plegats, molt pròpia d’aquest poble.
 Els Pastorets potser han perdut l’essència religiosa que tingueren inicialment però s’han adaptat i han sobreviscut. Són un fenomen social i tradicional més que no un fet teatral o religiós. Tenen una gran dimensió en el país però en el nostre cas es tracta d’una feina d’equip. Un pare que porta els fills per fer de poble, em diu que ho veu com una forma de cohesió social brutal, de gent de procedències diferents i sense jerarquies, que comparteixen esforços i són exemple pels menuts. Nens que s’adonen del valor del compromís, de l’esforç per aixecar el projecte, de la il·lusió de tots els que hi col·laboren.
 Les representacions són una mena de festival de fi de curs per tothom, però ho fem perquè ens ho passem bé, i perquè forma part de la nostra cultura teatral. Els parents o amics que veniu a mirar els Pastorets, sou prou indulgents per perdonar els errors comesos, però la gaudiu, perquè la sentiu vostra i no la trobeu pas antiquada, ni avorrida. És un espectacle popular, fet per gent que estima el teatre, i això el fa entranyable. Connectem amb el públic d’avui i comuniquem una història, en la que hi ha grans valors, com l’amistat, la puresa, la solidaritat i altres, que agermanen les famílies i els amics, i és una tradició maca per als que hi som a dins o al seu voltant, tot i que potser no ho és tant per als de fora.
 Per aconseguir la vostra atenció un any més, trobareu uns Pastorets renovats, amb molta més participació de poble i dimoniets, amb girs inversemblants del text, amb noves escenografies. Veureu fluir l’aigua d’una font o com exploten les calderes del temut Pere Botero. Gaudireu de les aventures d’en Rovelló i d'en Lluquet, i escoltareu uns cuplets que us ompliran de música les oïdes i de somriures els vostres llavis.
 Si en acabar la representació aquest somriure encara il·lumina la vostra cara, serem els actors més feliços del barri de la Font d’en Fargues. Per cert, on diuen que aquest any la bonica Isabeló i el rabadà Lluquet s’han donat el compromís amb un petó.



1 comentari:

encantada ha dit...

Així m'agrada! que seguiu endavant ! Jo us trobo a faltar!